مقامومنزلت حضرت فاطم? معصومه (سلام الله علیها )
بسم الله الرحمن الرحیم
السلام علیک یا فاطمة المعصومة
یا فاطمه اشفعی لنا فی الجنه فان لک عندالله شأنأ من الشأن
مقام ومنزلت حضرت فاطمة معصومه (سلام الله علیها )
از آن جایی که تاریخ نویسان در طول تاریخ جیره خواران ومزدوران خلفای جور بوده اند وذکر فضائل ومناقب اهل بیت برخلاف خواست آنان بوده است لذا یا اجازه نداشتند ویا خوف از ثبت آن فضائل را داشته اند در هرصورت از بیان آن خود داری نموده ومتأسفانه در تاریخ کمتر به آنها اشاره شده است واز آن جمله بیان فضائل ومناقب حضرت فاطم? معصومه سلام الله علیها می باشد اما با زیارت نامه ای که ازامام هشتم حضرت علی بن موسی الرضا (علیه آلاف التحیة والثناء) وارد شده وقرائنی که موجود است می توان به مقام والای آن بانوی بزرگ پی برد که به بعضی از آنها اشاره می شود :
مرحوم آیةالله سید نصر الله مستنبط (قدس سره )(دامادمرحوم حضرت آیة الله العظمی خوئی قدس سره)از کتاب "کشف اللئالی "(تألیف دانشمند محقق "صالح بن عرندیس"متوفی در قرن نهم هجری که نسخة خطی آن در کتابخانة شوشتریهای نجف اشرف موجود می باشد).نقل فرموده :
«روزی عده ای از شیعیان وارد مدینه شدند وپرسش هایی داشتند که می خواستند از محضرحضرت امام موسی کاظم (سلام الله علیه )بپرسند، امام (ع)درسفر بودند ، پرسش های خود را نوشته ، به دودمان امامت ، تقدیم نمودند ، چون عزم سفر کردند ، برای پاسخ پرسش های خود به منزل امام (ع)شرفیاب شدند ، اما هنوزامام کاظم (ع) مراجعت ننموده بودند وآنها امکان توقف نداشتند از این رو ، حضرت معصومه (سلام الله علیها)پاسخ آن پرسش ها را نوشتند وبه آنها تسلیم نمودند ، آنها با مسرّت فراوان از مدینه منوره خارج شدند در بیرون مدینه با امام کاظم (ع)مصادف شدند ، داستان خود را نزد آن حضرت شرح دادند ، هنگامی که امام (ع)پرسش های آنان وپاسخ های حضرت معصومه (س) را ملاحظه کردند ، سه با رفرمودند :«فداها ابوها» = پدرش به قربانش باد ».
زیارت حضرت معصومه (سلام الله علیها)
ابتدا به سفارش و ثواب زیارت آن حضرت که از جانب حضرات ائمه معصومین (علیهم السلام )وارد شده اشاره می شود وسپس به فرازهایی از زیارت آن بانو که از لسان امام معصوم یعنی ثامن الحجج حضرت علی بن موسی الرضا (علیه السلام )وارد شده است اشاره می شود.
یکی از قرائنی که حکایت از مقام عظمای ایشان دارد سفارش به زیارت آن حضرت ازطرف حضرات ائم? معصومین (سلام الله علیهم) می باشد در روایاتی که از امام جعفرصادق وامام هشتم علی بن موسی الرضا وامام محمدتقی الجواد(سلام الله علیهم) در بار? زیارت ایشان رسیده است حکایت از مقام والای آن حضرت دارد .
(قال الصادق (علیه السلام )
وروى القاضی نور الله فی کتاب مجالس المؤمنین وعنه المجلسی فی البحار ج 57 ص 228،
عن الصّادق (علیه السلام) قال: ( إنّ لله حرماً وهو مکّة، ألا إنّ لرسول الله حرماً وهو المدینة، ألا وإنّ لأمیر المؤمنین حرماً وهو الکوفة، ألا وإنّ قمّ الکوفة الصغیرة، ألا إنّ للجنّة ثمانیة أبواب ثلاثة منها إلى قمّ. تقبض فیها امرأة من ولدی اسمها فاطمة بنت موسى، وتدخل بشفاعتها شیعتی الجنّة بأجمعهم ).
.=«ازامام جعفر صادق(ع) روایت شده است که فرمودند : بدرستی که از برای خداوند حرمی است وآن مکه است واز برای رسول خدا حرمی است وآن مدینه است واز برای امیرالمومنین حرمی است وآن کوفه است وقم کوفة کوچک است وبرای بهشت هشت در هست که سه در آن از قم باز می شود بانویی از فرزندان من که نا مش فاطمه دختر موسی می باشددر آن شهر از دنیا می رود و به شفاعت او همة شیعیان داخل بهشت می شوند» .
ودر روایتی دیگر از امام جعفر صادق(ع) به این بیان ذکرشده است :
عن الصادق (ع): «ان لله حرما وهو مکه ولرسوله حرما وهوالمد ینه ولامیر المومنین حرما وهوالکوفه ولنا حرما وهو قم وستدفن فیه امراة من ولدی تسمی فاطمه من زارها وجبت له الجنة». 1
«بدرستی که از برای خداحرمی است وآن مکه می باشد واز برای رسول الله حرمی است وآن مدینه می باشد واز برای امیرالمومنین حرمی است وآن کوفه می باشد واز برای ما حرمی است وآن قم می باشد ودر آینده بانوئی از فرزند من که فاطمه نامیده می شود در آن به خاک سپرده می شود ، هر کسی او را زیارت کند از برای او بهشت واجب است »
بحار الانوار /ج48نقل از تاریخ قم از حسن بن محمدالقمی .
در کامل الزیارات به سند صحیح از امام رضا (سلام الله علیه ) روایتی نقل نموده اند که «من زارها فله الجنه»=«هرکس او را زیارت کند پاداش او بهشت است».
کما ورد عنه علیه السلام أنه قال: (من زار المعصومة بقم کمن زارنى)
=« کسی که معصومه را در قم زیارت کند گویامرا زیارت کرده است ».
وورد عن الرضا علیه السلام أیضاً: (من زارها عارفا بحقها فله الجنة )
«کسی که او (حضرت معصومه ) را بامعرفت به حقش زیارت کند هر آینه برای او بهشت است » .
عن ابن الرضا (علیه السلام )«قال :من زار عمتی بقم فله الجنه».= از امام محمد تقی الجواد (علیه السلام) روایت شده که فرمود:«اگرکسی قبر عمه ام را در قم زیارت کند برای آن بهشت است ».
کامل الزیارات /باب 106/ح1و2
اگر ما بودیم وتنها همین بیانات نورانی ائمه هدی(علیهم السلام ) تنها برای عظمت مقام آن بانوی محترمه ما را بس بود کسی که پاداش زیارت او بهشت باشد باید درچه درجه ای از قرب الهی باشدکه زیارت او این مقد ار اجروپاداش داشته باشد .
نکته ای که باید مورد غفلت واقع نشود این معناست که این بیان نورانی از بیانات مقام معصوم(ع) ذکر شده است وبیان معصوم(ع) از هرگونه خطائی محفوظ است.